Gästskribent: Belöning som redskap i hundträning

Nu är det hög tid att starta året med att släppa fram våra gästskribenter. Jag har frågat ett antal kollegor, vänner och kursdeltagare om de vill ge sin bild av hur det är att ha hund. Jag  har gett förslag på ämnen att skriva om men i övrigt har jag  inte lagt mig i vad som skrivs eller hur det skrivs. Jag hoppas ni går in och tar del av mina gästskribenter under våren. Ha en fortsatt bra helg.  // Ingela Wik

Först ut som gästskribent hos oss är Anne Wallentorp som driver Hundrespons Ingelstad.

                              Belöning ett så viktigt redskap i hundträning!

Leta godis bland löv eller bära pinne är toppen!

Belöningen är ett fantastiskt redskap för att få igång motivationen hos hunden, där du kan erbjuda alternativ, beroende på individen du tränar.Det är du som har i uppgift att lista ut vad som motiverar hunden till att utföra ett beteende. Belöningen ska vara något som hunden gärna vill ha mer av.  Belöningen ska ha ett högt värde, något som triggar din hund att upprepa beteende som du vill ha.

Ju roligare uppgiften är desto snabbare inlärning får man.Bli en resurs för din hund där hunden ser dig som en rolig person att vara tillsammans med.

Belöningarna ska ”regna” I form av att hunden ser dig som den som ger den tillit, trygghet, lek, uppskattning, värme mat/godis. En fantastisk kompis som kan erbjuda hunden olika alternativ till belöningar. DU ska lägga dig i ”TOPPEN” Du är en RESURS!!  

Viktigt att tillgodose hundens behov där man även bör ha en inblick i hundens Ras och arbetsbakgrund.När du belönar hunden för rätt beteende, avled det du inte vill ha så mycket som möjligt ”att vara ett steg före” så kommer man lyckas bättre i träningen.

Tålamod, lagom träning, belöningar som hunden uppskattar är en bra ingrediens i hundträningen.

Att alternera med olika belöningar, överraska, det blir som en löneförhöjning för hunden.Även en BINGO där hunden får flera gobitar istället för en eller två förhöjer och inlärningen går snabbare. Tänk på att inte ge för stora gobitar när du belönar. Det är inte meningen att hunden ska bli mätt under träningen utan det ska smaka mera, gärna gobitar som inte är alldeles för torra som måste tuggas och tuggas. Om hunden inte gillar godis eller leksaker så får man använda fantasin.

Det kan vara så enkelt som att du själv är belöningen genom lek, kel, din röst och ditt kroppsspråk.  Du kan belöna en hund på många sätt. Ett sätt som kanske inte är det bästa är när hunden drar och du låter den dra,

då belönas hunden med att den kommer framåt och det vill vi ju klart inte eller hur?  Belöningen sker i detta fall när du får det du vill ha. Hunden går fint, inget drag i kopplet och kontakt BINGO kan det bli bättre än så här?

Klart det kan med att belöna ofta speciellt i början tills hunden har förstått vad du vill den ska göra, Fortsätt att belöna men kanske inte lika ofta när hunden förstått uppgiften. Enkelt eller hur?

Inte så enkelt alltid. Det som ofta händer är att hundägaren inte alltid är konsekvent tappar tålamodet och hamnar i ruta 1 igen.

Det är lätt att förstöra motivationen genom tjat, för höga krav, utebliven belöning och att träna för ofta. Jag brukar säga till mina kursdeltagare lagom är bäst.

                                              Klickers finns i olika modeller

Klickern en positiv förstärkare. När du klickar med klickern betingar du den med en belöning. Du får en snabbare, mer exakt tajming.Det som är en fördel med en klicker är att den alltid låter detsamma. Efterhand när hunden förstått beteendet så börjar man lägga in ett kommando ord.

Rasen kan ha stor betydelse i vilken belöning du väljer.

Stress. Det som jag själv upplevt i träningen med min egen hund är att ibland kan det även stressa upp om belöningen är alldeles för uppskattad. Då blir min hund slarvig, skällig, och alldeles för ivrig. Denna belöning får avsluta träningen istället som en överraskning.

Som avslutning

Ibland tänker jag att jag inte skulle vilja jobba utan någon sorts lön.  Det behöver självklart inte alltid vara pengar utan ett uppskattat leende, en klapp på axeln, en röst som talar om att jag faktiskt duger och gör ett bra jobb. Däremot självklart så skulle jag uppskatta om chefen överraskade mig med en löneförhöjning. Klart att det motiverar Så tror jag även våra hundar är. ”löneförhöjning” motiverar.

Lycka till i träningen och ha roligt tillsammans med din hund. Bli en RESURS

Anne Wallentorp HundRespons Ingelstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait