Vallning-när hunden själv får välja

Den vanligaste frågan jag får angående att prova eller börja valla med sin hund är:

“Om jag testar vallning med min hund,blir den inte helt galen i att valla då?”

Om du är törstig och dricker, blir du mer törstig då?

I grunden tror jag att det är vår osäkerhet inför saker vi inte har full kontroll på och okunskap kring vad vallning är och vilken roll man som förare har i vallningen. Det kan också vara så att man inte känner till hur får fungerar. Orsakerna kan vara många till varför man väljer att inte tar steget att utbilda sig själv och hunden i vallning.För att göra valet lite lättare tänkte jag slå hål på lite myter som troligen hindrar många hundar från att få utlopp för sitt naturliga beteende.

 • När du “tänder” en hund i vallning så skapar du ett vallningsmonster. Nej det gör du inte,skulle jag vilja påstå. Du kan aldrig plocka fram ett beteende hos en hund som inte redan finns. Om du däremot låter hundens beteende få en funktion kommer du uppleva att din hund blir nöjd.
 • Om jag väl har börjat valla så måste jag köpa får, gå massa kurser,tävla,göra vallningsprov,valla minst en gång i veckan. Nej, inte det heller. Har du ingen erfarenhet av vallning eller får så bör du gå någon form av utbildning för att komma igång. Tävling är ingen nedärvd egenskap som hundar måste ha för att må bra. De som går vallning eller förberedande vallhundskurser hos mig får möjlighet att underhålla träningen regelbundet på mina får.
 • Kan man inte lämna iväg hunden och få den invallad då? Jo,det kan man säkert. men jag skulle vilja påstå att vallning handlar om förtroende,respekt och relation mellan förare och hund. Lämnar du bort hunden så missar du den resan. Det tar lång tid och många timmars träning både i och utanför fårhagen för att få en grundtränad vallhund men det är värt varenda minut.

I sommar startar jag en förberedande vallhundskurs. Den riktar sig till dig som vill lära dig mer om vallning utanför tävlingsbanorna. Du som vill lära dig mer om din hunds medfödda beteende och hur du som ägare tillsammans kan påbörja resan mot att kunna valla får tillsammans med din hund.De förkunskaper som är värdefulla att ha med sig in i kursen är att man är van att interagera tillsammans med sin hund. En god grundrelation helt enkelt. Du behöver inte ha några erfarenheter av fårvallning eller får utan det jobbar vi med under kursen.

Det jag har upplevt själv sedan jag började valla får med mina egna hundar är att de fungerar bättre i vardagen och i annan träning. De är helt enkelt mer tillfreds med livet vilket jag är tror jag har vallningen att tacka för. Om du är intresserad av att läsa mer om kursen hittar du det HÄR.

Inom hundträning och beteende blir man aldrig fullärd och det är det som är så spännande, att lära tillsammans med en annan art är något av det häftigaste man kan uppleva.

/ Ingela Wik

2 Replies to “Vallning-när hunden själv får välja”

 1. Hejsan! Blir det några fler introkurser i vallning? Har en lapphund som gärna vill prova nåt nytt! Mvh, Karin

  1. Hej Karin!
   Vi håller just nu på med höstens kurser och utbud och vallning finns med på önskelistan.
   Håll utkik på hemsida och i sociala medier, där vi uppdaterar kontinuerligt.
   /Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait