Problemhunden-ur olika vinklar

Nu lägger jag ytterligare en intensiv men otroligt rolig helg till handlingarna. Problemhunden-för alla blev, som det ofta blir med kurser som körs för första gången, inte helt som jag hade tänkt. Den blev mer nyanserad än jag hade räknat med och diskussionerna fick styra riktningen på innehållet. Det är ju ett dynamiskt sätt att arbeta på och förhoppningsvis är det även uppskattat av deltagarna. Att skapa ett tillåtande samtalsklimat är en viktig komponent, vilket inte alltid är enkelt att åstadkomma.

Helgens andra utmaning var att jag i och med covid-19 beslutade att göra helgen till en “hybrid”. Jag hade både deltagare på plats och online,via zoom. Det gick över förväntan vilket till större delen beror på deltagarna. Det fanns en förståelse och vilja att få diskussionerna att bli så givande som möjligt. 15 minuters bensträckare för varje timme var en anpassning som infördes. Både deltagarna på plats och via zoom kunde därmed hålla fokus under hela dagen.

Om du missade chansen att delta i helgen så finns en ny chans att delta i kursen, enbart online, 10-11/10 9:30-17:00 båda dagarna. Mer info och anmälan finns i vår webshop.

Nu riktar jag fokus till seriens andra del, Problemhunden-för ägaren. Det blir helgen som enbart är till för hundägare till sk problemhundar. är helgen då vi riktar strålkastaren på dig som äger en hund med problembeteenden. Vi har inga ”Quickfix” men vi utlovar en helg tillsammans med likasinnade som har erfarenhet av vad det innebär att leva med en hund som inte riktigt fungerar. Helgen anpassas till de hundar som deltar. Under de praktiska delarna tas hänsyn till hundarnas förmåga att vara nära andra hundar. Det finns alltid utrymme att vara ifred.

 • Skuld, skam och dåligt ledarskap- ett sätt att knäcka en hundägare
 • Acceptans
 • Kartläggning
 • Min hund-mitt ansvar
 • Praktisk träning för att stärka hunden
 • Min hund-vår relation
 • Min hunds välfärd- en resa vi gör tillsammans

Mer info och anmälan finner du HÄR.

När hösten närmar sig är det dags för den tredje och sista delen i Problemhunden-ur olika vinklar, närmare bestämt Problemhunden-på djupet.Det är helgen där vi fördjupar oss i problemhunden för ökad förståelse. Helgen riktar sig till dig som arbetar med hund på olika sätt samt till dig som vill ha fördjupad kunskap i ämnet.Det finns så himla många metoder och tips som sköljer över oss men hur ska man förhålla sig  till sin roll som problemhundsutredare, eller ska man det?

 • Hitta förmågor
 • Utreda, tolka och förstå
 • LBH- Lågaffektivt bemötande hund
 • Hjälp till självhjälp- stödjande roll
 • Bygg hundarna- kartläggning
 • Hundens välfärd-ett sätt att förstå problemhunden
 • Problemhunden ur ett socialpsykologiskt perspektiv
 • Relation-en förutsättning för hjälp?

Den här helgen blir ytterligare en hybrid. Det kommer alltså finnas möjlighet att delta på plats eller online via zoom. Info och anmälan till de olika varianterna finns i vår webshop.

Att arbeta med den här serien handlar i mångt och mycket om att synliggöra och vidga synsättet på fenomenet “problemhundar”. Normer och värderingar styr våra föreställningar om vad en hund är och blir. Det handlar om att kunna hitta ett sammanhang att fundera i för hunden och ägaren och luckra upp känslan av skuld och skam. Det handlar också om att hitta olika arbetssätt att närma sig hundarna som klassas som annorlunda och reflektera över det alltid finns flera vägar att stötta och hjälpa både hundar och människor i svårighet.

Ha en riktigt skön vårdag och var rädda om er och era hundar.

/Ingela Wik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait