Älskade unghund

Alla är vi olika men ibland händer det att unghunden får en stämpel på sig att vara besvärlig, olydig, dryg och ges benämningar som “slyngel” eller “tonårstrotsig”. Unghundstiden en otroligt häftig tid då vi som hundägare ges möjlighet att dela upplevelser och erfarenheter tillsammans med hunden.

Det kanske ska tilläggas att jag även gillar de där tvåbenta tonåringarna. Korridorerna i ett högstadium där diskussionerna går högt och lågt. Tankar om livet,ibland filosofiskt djupa för åldern, blandas med vad som händer just i stunden. Det är blandningen som blir spännande och att få vara en del av en ung individs stapplande steg in i vuxenlivet, oavsett om vi talar om människovalpar eller hundvalpar.

Under några av de varmaste dagarna i sommar har jag roat mig med att scanna av social medier, hemsidor och olika aktörer i branschen och vad som ingår i deras unghundskurser.

Stadga, passivitet, hundmöten, störningsträning, hälsa fint, koppelgående, ja listan kan göras hur lång som helst. Det finns såklart en tanke bakom varje aktörs lista över kursinnehåll (annars hade den inte skrivits ut tänker jag) men jag vill ändå lyfta blicken bortom “görandet” i sökandet efter ett syfte, ett “varför”. Om det finns ett tydligt varför kan instruktören/läraren skapa olika hur men även hundägaren. Inom utbildning, såväl när det gäller hund som häst eller människa så tenderar görandet att ta fokus och plats från lärandet. Övningar kan vara genomtänkta och bra men om mottagaren (djurägaren) inte ser/förstår syftet så spelar det ingen roll, det blir bara ett görande.En viktig pusselbit i lärandet är att släppa in hundägaren i processen. Lärande sker i samspel med andra och är en ständigt pågående process. 

Våra unghundskurser har tre syften som vi arbetar tillsammans med under kursens gång. Gruppsammansättningen och hundarna/ägarnas förutsättningar beaktas givetvis men övningar skapas utifrån våra syften.

Kommunikation

Det handlar om att förstå varandra och att ta sig an vardagen tillsammans. Tolkningsutrymme och att lyssna in varandra i olika situationer. Kommunikation handlar inte enbart om att läsa sin egen hund. Gruppens hundar är också en del av kursen samt att ta del av varandras styrkor. Att förstå och läsa av andra hundar hjälper oss också att förstå vår egen hund. När uppstår missförstånden? När fungerar det som bäst, och vad beror det på? Hur kan vi bygga förståelse när vi behöver bestämma över hunden exempelvis vid ett veterinärbesök eller när vi passerar någon som är hundrädd. Kommunikation är ett enormt stort ämne och vi trattar ner det till en lämplig verktygslåda anpassat efter individerna på aktuell kurs.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Kompetenser

Unghunden behöver utveckla en rad kompetenser för att fungera i sitt vuxna liv, utifrån hur det livet ser ut. Lever hunden på landet bland traktorer och lantbruksdjur krävs det andra kompetenser än för hunden som bor i ett radhusområde eller i lägenhet i stan. Hundägaren kanske har bestämt sig för att hunden ska ha en uppgift som vuxen, ex jakthund, tävla i någon hundsport eller vara en sällskapshund till en barnfamilj. Alla dessa olika former kräver olika kompetenser för att hundarna ska må bra i sin vardagliga miljö. I början av kursen får varje hundägare fundera ut vilka kompetenser som hunden behöver och under kursen arbetar vi praktiskt med att bygga dem. Vi talar om copingresurser och copingstrategier som verktyg till att bygga kompetenser hos hundarna.

Kan vara en bild av hund och utomhus

Utforska tillsammans

Att utforska tillsammans med sin unghund är tveklöst det roligaste som finns. Att dela upplevelser såväl roliga som lite mystiska skapar ett band mellan hund och ägare. Att utforska nya miljöer, nya aktiviteter, nya händelser tillsammans ger hundägaren chansen att se nya sidor hos sin hund och ibland också hos sig själv. 

Kan vara en bild av en eller flera personer och hund

Våra tre syften blir för långa att skriva ut i en kurspresentation så i den hamnar ibland lite klyschiga säljbara fraser men det faktiska innehållet går betydligt djupare än de fina fraserna. Under hösten startar vi 2 unghundskurser. En kallas för lilla gruppen. Då träffas vi 5 tillfällen mellan augusti och december och jobbar praktiskt med kursens syfte. Den andra kursen är det tätare mellan träffarna men samma syfte som behandlas.

Så om bara några veckor kommer de där kurshundarna som fullständigt fångar mitt hjärta. De där som virvlar runt likt en flipperkula, de där som skäller oavbrutet, de där som är lite blyga, de där som minsann inte tänker gå fint i nåt himla koppel och alla andra som har sin unika inställning till livet, som har börjat och som de vet precis ALLT om.

Älskade unghundar, välkomna till en händelserik kurshöst.

//Ingela Wik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait