Kill your darlings

Kill your darlings är ett uttryck som inte alltid är så lätt att efterleva. Den där viktiga delen att ibland ta ett steg tillbaka och fundera på vad som är viktigt. Jag kände att det var dags för det nu. Work for fun har ett gäng år på nacken nu, och så även jag. Jag har hängt i hundbranschen i olika sammanhang under ungefär 17 år. Mycket har hänt längs vägen, mina barn har vuxit upp, spännande möten med människor jag annars aldrig hade mött, hundägares glädje och sorg i samvaro med sin hund och mycket mer.

Kurs och utbildningsutbudet har varit brokigt, både i samarbete med andra och i egen regi. Work for fun är inte bara ett företag längre, det är även en plats. En ängsgård belägen vid Salens strand i  den lilla byn Blädinge. Här har vi skapat den oas som länge funnits i tanken men som nu är en verklighet. Visst finns det mer att göra och utveckla men det får vi ta efter hand.

 

Jakten efter kursdeltagare har jag sakta kommit till ro med. Den kundbas som finns räcker gott nog och nya kunder hittar oss oftast via rekommendation. Nu när pandemin har lagt sig finns ett enormt utbud av kurser, och säkert av kunder som vill gå dem också. Jag har landat i det personliga mötet som en av de pusselbitar jag vill hålla fast vid. Det personliga mötet i utredningsarbetet av hundar med beteendeproblematik av något slag, det personliga mötet när hundägare bokar privata lektioner istället för kurser och det personliga mötet i mina kurser med ett begränsat antal deltagare. Den andra delen är tid. Hur ska varje individ som söker sig till Work for fun känna att de får tillräckligt med tid. Tid för samtal, tid för just sin hund och tid för lärande och reflektion. När det personliga mötet sker och när tid avsätts för diskussion uppstår ett lärande. Hunden, situationen och/eller kurskamraterna skapar en lärandesituation. Lärande sker i samspel med andra och när vi lägger bort prestige och öppnar upp för en nyfikenhet händer det något speciellt i stunden. DET är viktigt för mig och för varumärket Work for fun.

Så, jag behöver verkligen “kill my darlings” på flera punkter för att uppnå den visionen fullt ut. Men hur? Ett steg är ju att faktiskt skriva om det i ett offentligt forum som nu bloggen får representera. Att lägga ut den på min Facebook-sida kan ju vara ett sätt att synliggöra för kunderna, både vad jag står för och i vilken riktning jag strävar. Varför-frågan är avklarad så nu benar vi upp hur-frågan i 4 delar:

 • Vad gör jag?
 • Vad ska jag fortsätta med?
 • Vad ska jag sluta med?
 • Vad ska jag börja med?

Att lista upp ,vad gör jag, är inte det enklaste men här kommer ett försök:

Valpkurser, unghundskurser, agilitykurser, rallylydnadskurser, bollvallningskurser, banträningar i rallylydnad, tematräningar i Nosework, noseworkkurser, blodspårskurser, Let`s playkurser, den sunda draghunden, problemhundsutredningar, helgutbildningar för yrkesverksamma, instruktörsutbildningar, handledning av instruktörer, privatlektioner, vallningskurser, tematräningar, onlineföreläsningar, onlinekurser, skrivande av olika bokprojekt, BPH, testa problemhundar på släden, doftprov, clear rounds, lägerverksamhet, kennel-läger, rasklubbsarrangemang, koncept-kurser, pedagogikkurser och  lärmiljökurser, vidareutbildar mig själv via olika kurser och instruktörsutbildningar. 

 

De två nästkommande punkterna är egentligen vad hela inlägget handlar om, kill your darlings. Jag ser det som en process att fasa ut det jag nu skriver att jag ska sluta med. Målet är att inte starta upp någon ny kurs/utbildning i det som hamnar på listan att sluta göra.

Vad ska jag sluta med?

Det som inte ryms i framtidsvisionen för Work for fun just nu och kommer fasa ut är:

unghundskurser, agilitykurser, rallylydnadskurser, bollvallningskurser, banträningar i rallylydnad, tematräningar i Nosework, instruktörsutbildningar på plats, handledning av instruktörer, tematräningar, lägerverksamhet, kennel-läger, rasklubbs-arrangemang, koncept-kurser och pedagogikkurser på plats. 

 

Vad ska jag fortsätta med?

Vad är det då jag behöver och vill fortsätta med för att bygga visionen och varumärket kring Work for fun? 

 • Ett visst kursutbud vill och kommer jag ha även framöver. Det kommer inte vara fasta i sin struktur utan ges med ett tydligt mål och syfte. Det övergripande målet för all verksamhet är välfärd. Hur kan hundens välfärd stärkas genom våra kurser? Istället för att namnge utbudet så skriver jag istället målgrupperna för framtida kurser: 
 1. Hundägare med nya unga tassar i familjen. 
 2. Hundägare som är nyfikna på att lära sig mer om Nosework på olika sätt. 
 3. Hundägare som är intresserade av att lära sig mer om beteende, lek och berikning. Kursutbudet läggs ut efterhand som det blir klart.
 • BPH och testa hund på släden blir kvar. Den ena är standardiserad och är ett samarbete med SKK medan den andra är ett av mina verktyg att ställa frågor till hundar och en möjlighet för hundarna att bygga copingstrategier och stärka copingresurser de behöver i sina liv.
 • Doftprov i Nosework lämnar jag med varm hand över till Sofia på NWtassarna att genomföra hos oss. Jag kommer gå med och bakdöma på ett par av dem. Clear rounds i Nosework kommer finnas kvar, i samarbete med NWtassarna.
 • Problemhundsutredningar och privatlektioner (vallningen ingår i privatlektion)ligger kvar som vanligt och det blir en allt större del av verksamheten. Den syns inte så mycket utåt men gör stor skillnad för den enskilda människan och deras hundar.
 • Helgutbildningar och dagskurser lämnar jag med varm hand över till Marie Ström på Dogs By Marie Of Sweden. Hon är en fantastisk samarbetspartner och jag får göra grymt roliga och lite galna projekt när hon bokar mig. Dessa helger är i Helsingborgsområdet.
 • Work for fun online-här kommer jag utveckla online-utbudet via plattformen Thinkific. Det kommer vara förinspelat utbud som du som kund kan starta när du har tid. 60 min hundsnack är en föreläsningsserie som kommer innehålla timmeslånga föreläsningar i olika ämnen inom hund. Lyssna på hunden, LBH-lågaffektivt bemötande hund, Problemhunden för alla, Med HUND som yrke och mkt mer kommer läggas upp efterhand som det blir genomarbetat och inspelat.

Vad ska jag börja med?

Här har jag lite tankar som ligger på tillväxt men jag skriver upp dem ändå. Tidsplanen är inte helt spikad men någon gång under året är tanken.

 • Bjuda in och arrangera dagskurser, workshops och vidareutbildningar för både instruktörer men även för den vetgirige hundägaren. Jag för samtal med lite olika professioner just nu och vi får se vad det mynnar ut i. En som redan finns ute för anmälan är en helg för Noseworkinstruktörer där Lotta Bauer är lärare.
 • Hyra ut anläggningen. När vi själva inte nyttjar planen, kurslokalen, skogen och stranden kan den hyras ut till såväl kennelägare som kompisgäng. Detta kommer bli verklighet under sommaren/tidig höst. Bokning och förfrågningar görs via hemsidan.
 • Synliggöra mina fantastiska tjejer. Jag hittar på lite smått och gott med mina egna hundar och är inte alltid så bra på att berätta om det. Projektet VardagsÄventyr är fortfarande under tillväxt men tanken är att det ska bli ett forum där mitt hundägande tar lite plats.
 • Hyra ut till andra instruktörer finns än så länge bara i tanken. Är du instruktör med eget företag som letar efter ett schysst ställe att ha dina kurser på så kanske Work for fun är din plats? Jag tar gärna emot intresseanmälningar på detta lilla frö som fortfarande ligger och gror.

 

Att rannsaka sig själv och sin verksamhet är inte lätt men nödvändigt för utvecklingen av den. Verksamhetsutvecklare står det under mitt namn på hemsidan. Så nu gäller det att leva upp till det. Work for fun är ett tvåmansföretag på pappret men så långt ifrån det i verkligheten. Teamet jag och Petter har runt oss, gör att jag kan bli mitt bästa jag i mötet med kunden, vilket är ovärderligt. 

Här är några av dem:

Berith– min partner in crime när det gäller BPH och problemhundar. Vi känner varandra sedan länge och hon har en gedigen kunskap om både hundar och människor som jag värdesätter högt.

Henny– testledare/beskrivare men framförallt vän som kan vara sådär brutalt ärlig, vilket jag oftast förtjänar när det händer.

Marie Ström– den bästa arrangören jag har mött. Hon tar mig ut på nya äventyr och jag har till och med lärt mig skånska de senaste åren. Marie är en uppskattad samarbetspartner som får mig att växa och utvecklas.

Sofia Schröder– är min partner in crime när det gäller Nosework. Vi kör Clear rounds i Pippi Långstrump-anda och trivs allmänt bra ihop. Sofia kommer köra en del doftprov hos Work for fun framöver, och kanske något annat skoj, det får framtiden utvisa.

 

Vårsolen skiner på riktigt skitiga fönster, men det får jag fixa en annan dag. Nu ska strax årets BPH konferens starta, en digital variant. Jag längtar lite till nästa år då vi får ses på riktigt igen. Berith och jag har under 9 år varit med i SKK:s BPH-”familj”. Så många härliga människor runt om i landet som står ute på banorna och beskriver hundar i ur och skur.

Njut av dagen och låt solens strålar värma er i både kropp och själ.

//Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait