Tolka hundars beteende

Tolka hundars beteende (f.d Selin & Wik) är ett samarbete mellan HUNDutbildningsgruppen och Work for fun-Hundutbildning via David Selin & Ingela Wik.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 Tolka hundars beteende

Tolka hundars beteende är en fristående kurs men också en del i yrkesutbildningen Problemhundstestare. Den är öppen för alla som är intresserade att fördjupa sina kunskaper om hundars beteende i olika situationer. Under 2 dagar får ni som kursdeltagare en introduktion till koncepten kollektivt tänkande och experimentellt lärande  samt en hel del praktisk träning i att läsa hund i olika situationer. Hundarna som vi arbetar med under helgen är utvalda av oss och vi arbetar inte med kursdeltagarnas hundar. 

Beteende och tolkning är ett spännande och stort område. Vi kommer bland annat att prata om:

  • Kategorisering av beteenden och observationstekniker
  • Social stress
  • Rädslor
  • Hantering av olika känslolägen
  • Aggression
  • Hundens förmågor i olika situationer
  • Relation mellan ägare och hund


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Våra åtgärder i Coronatider:

Vi har anpassat storleken på gruppen. Kurslokalen har möjlighet att öppnas upp så även teoridelen bedrivs i princip utomhus.

Vi lyssnar givetvis på de direktiv och rekommendationer som myndigheter ställer.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Bakgrund

En eftermiddag maj 2019 bestämde vi oss för att göra verklighet av de ostrukturerade tankarna och de lösryckta ideerna om att det vore kul att testa hundar lite mer “fritt” och utanför ramen för de standardiserade testerna. Tänk om vi skulle ta emot elever och göra en kurs kring att beskriva och tolka hundars beteende utanför den givna ramen. Där och då föddes vår första helgkurs i ämnet. I brist på namn blev det Selin & Wik tolkar beteende. Såhär med facit i hand så kunde vi inte ha valt ett sämre namn. Det enda rätta med namnet på kursen är ju våra efternamn. Det beskrivs och tolkas beteende på våra kurser till höger och vänster, högt och låg och på längden och tvären MEN det häftiga som uppstod var att gruppen stod för tolkningen. Att samlas med olika erfarenheter och kunskaper skapade ett dynamik som är svår att beskriva men som också, under kursens utveckling, har blivit en viktig komponent, ett kännetecken på våra helger. Experimentellt lärande eller kollektivt tänkande är ord som kan förklara delar av metodiken eller konceptet som har växt fram under 2019. 

Under vintern 2020, efter vår 5:e “Selin & Wik”kurs, började tanken på en fördjupning ta form. Tack vare ärliga och konstruktivt kritiska elever så kunde vi ta steget att återigen pröva oss fram, work in progress i sin renaste form. I början av Juli sjösatte vi fördjupningskursen Selin & Wik tolkar INTE beteende… det gör Ni!

Kursen blev inte alls vad vi hade förväntat oss, den blev mer. När vi efter en veckas egen reflektion av vad som hände under fördjupningshelgen, träffades och satte ord på våra tankar ,tillsammans, upptäckte vi att en yrkesutbildning håller på att växa fram. Läs mer om den via länken.

Länk till Problemhundstestare

Selin & Wik-helgerna har nu bytt kostym till Tolka hundars beteende. Dessa helger är fristående från yrkesutbildningen men även den första delkursen. Den är öppen för alla som är intresserade av hundars beteende. Du behöver inte ha några förkunskaper för att delta. Helgerna arrangeras löpande under året ( se under fliken aktuellt)

Några röster från tidigare deltagare:

“Så mycket kunskap på en och samma helg. Perfekta kursledare. Ni ledde men tog inte för mycket plats”

“Roligt format. Experimentellt lärande. Ett bra sätt att lära”

” Ni fick mig  att våga ha en åsikt,att min kunskap var värdefull i sammanhanget. Ni skapade en vi-känsla som är svår att beskriva.”

“Diskussionerna utvecklade mitt sätt att tänka. Den här kursen skulle jag kunna gå flera gånger.”

” Kaos i skallen efter första dagen men sen föll många bitar på plats. Det var nyttigt att bli tvungen att sätta ord på vad man tänker”

Vi tackar och bockar för fina ord.

// Ingela Wik & David Selin, Alvesta Juli 2020